Geçtiğimiz ay LG’nin yeni projektörlerini tanıttığı lansmana katıldığımı yazmıştım. Lansman bilgiden oldukça yoksundu. Ne ürünleri güzelce kurcalama fırsatı buldum ne de ürünler hakkında detaylı bilgi alabildim. Lansmandan birkaç gün sonra ise LG’nin PR ajansı ve test için bir ürün göndereceklerini, ürünün 2 hafta süreyle bende kalacağını ve dilediğim gibi kullanabileceğimi belirtip adres teyit ettiler. Zaten bütün test süreçleri de böyle, 2 haftalık sürelerde gerçekleşiyor.Hangi modeli yollayacaklarını sormadım. Geldiği zaman öğrendim: PB60G. Diğer bir deyişle ailenin küçük çocuğu zira bu projektör sadece 450 gram ağırlığında ve 160 x 100 x 32 milimetre ölçülerinde. Bunun anlamı her yere yanınızda götürebilirsiniz. Üstelik USB girişi sayesinde yanında bir bilgisayar, televizyon da da benzeri bir cihaza olan bağımlılığınız da kayboluyor.

Bu 2 haftalık süreçte yüzlerce fotoğraf, birkaç video çekip cihazın her özelliğini özenle kurcalamaya özen gösterdim. Ancak yazıyı hazırlarken bu fotoğrafların ancak çok azını paylaşabileceğimi farkettim. Yazının devamında da hem kağıt üstündeki özelliklerinden bahsedeceğim, hem de fotoğraflardan bazılarıyla birlikte deneyimlerimi yazacağım. Fotoğrafları iPhone 4 ile çektiğim için, düşük kaliteden ötürü şimdiden özür diliyorum. Merak edenlere peşin söyleyeyim, ben PB60G’yi çok beğendim.

PB60G’nin (bilmiyorum test ürünü diye mi?) koliden bozma, üzerinede model adı bile yazmayan (bir etikette yazıyor) kutusu var. Özellikle hem boyutu, hem de fiyatıyla ev kullanıcılarını, projeksiyon ile profesyonel olarak ilgilenmeyenleri bile cezbedebilecek bu ürünün daha afili bir kutusu olmasını beklerdim. Kutu içeriği ise oldukça zengin.

Kutudan PB60G ile birlikte, Oldukça korunaklı kumaş bir çanta,  uzaktan kumanda ve kumanda için bir adet pil,  bilgisayar kablosu, kompozit kablosu, adaptör, güç kablosu, lens kapağı ve kullanma kılavuzu çıkıyor.  Kullanma kılavuzu hem basılı, hem de CD içerisinde 24 dilde PDF dosyaları olarak geliyor. Kutu içeriğini aşağıdaki fotoğraflarda görebilirsiniz.

Kutudan çıkmayan en önemli bileşense HDMI kablosu. Bu sadece LG için de geçerli değil. Yeni nesil tüm görüntü veren ürünler HDMI ve yüksek çözünürlüklü görüntü destekliyor. Yüksek çözünürlüklü görüntü ve sesi sağlıklı (ve tek kabloyla) aktarabilmek için de HDMI şart! PB60G de çeşitli cihazlardan sağlıklı HD görüntü ve ses aktarabilmek için bu kabloya ihtiyaç duyuyor ama kutu içinden çıkmıyor. Bu kablonun adisini 5 liraya, iyisini 15-20 liraya almak mümkün üstelik. Neden bu kadar önemli bir kablo kutu içinde yer almaz? Ben cihazı test edebilmek için kendim satın aldım.

Şık tasarımlı PB60G’nin bağlantı seçenekleri bağlantı seçenekleri ise oldukça zengin. Cihazın arka yüzünde video (AV),  HDMI, Bilgisayar (RGB), ve bir USB girişi var. Bunlarla birlikte ses/kulaklık çıkışı, elektrik girişi ve kilit yuvası da yine cihazın arka yüzünde. Cihazın sağ yanında bir netleme halkası var. Altında ise bir tripod girişi. Bunlarla birlikte PB60G’nin sağı, solu, altı ve arkası hava kanallarıyla doldurulmuş durumda. Tripod bağlantı aparatı hava kanallarından birini kapatsa da ben önemli bir ısınma problemli gözlemlemedim.

PB60G’nin tasarımında en fiyakalı özellikse dokunmatik tuş takımı. Bu tuşları, ürünü fişe takana kadar farketmek mümkün bile değil. Elektrik geldiğinde ışıl ışıl yanan tuşlarla menüye ulaşmak, menü içinde dolaşmak, ayarları değiştirmek, dosya açmak vs. mümkün. Kısacası ışıl ışıl 6 tuşla tüm özelliklere ulaşmak mümkün. Hemen aşağıdaki fotoğraflar da cihazın çeşitli açılardan görünümünü ve tripod bağlantısını da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özelliklere bakalım

PB60G’nin taşınabilirliğinden sonra en önde beliren özelliği LED lambalı olması. LED olması dolayısı ile kullanım süresi 30.000 saate çıkıyor. Öyle 1-2 yılda lamba değiştirmek yok. Cihazın ömrü daha kısa sürmeyecek olsa, ömür boyu kullanabileceğinizi söylemek de mümkün. LED aydınlatmanın bir diğer güzelliği ise düşük enerji tüketimi. 500 Ansi lümen PB60G sadece 60W elektrik harcıyor. Bekleme modunda ise 0.5W’a düşüyor.

500 Ansi Lümen çok da iyi bir değer değil. Hatta kullandığı 500 lümen projektörlerin çok yetersiz olduğu yorumlarını dahi aldım. Alternatifleriyle kıyaslama şansım olmadı ancak PB60G ile tamamen aydınlık bir odada, gece ışıklar yanarken dahi tatmin edici bir görüntü aldığımı söyleyebilirim. 1280×800 pixel çözünürlük sunan projektör 15.000:1 kontrast oranına erişiyor.

HDMI girişi 1080p çözünürlüğe kadar sorunsuz çalışıyor. (Çıkış yine 800p.) Ayrıca PB60G 1W gücünde dahili hoparlöre sahip. Bu değer önemsenmeyecek kadar düşük olsa da;  bir ses çıkış kaynağı bulunmayan ortamlarda son derece faydalı. Küçük ve sessiz odalarda, film izlenecek kadar olmasa da medya seslerini duymak mümkün. Ben projektörü bir ses kablosuyla Logitech z623 ses sistemine bağlamayı tercih ettim.

Benersiz 3D Deneyimi

LG PB60G, 3D Ready, yani gözlükle 3 boyutlu film izlemeye, oyun oynamaya izin veren bir projektör. Bu modelle kullanılan “Aktif Gözlük”ler yaklaşık 200 lira civarında ve kutu içinden çıkmıyor. Bu durum son derece normal olmakla birlikte, test için gelen bu cihazda 3D deneyimini de yaşamak için bir de gözlük vermelerini beklerdim. En azından “Pasif Gözlük” kullanılsaydı, LG’nin TV ve monitörlerinde, hatta lansmanda projektörlerinde denediğim için iyi bir netice alacağınız tahmininde bulunabilirdim. Ancak bir test ürününün sahip olduğu teknolojiyi deneyimleyememek benim için benzersiz bir deneyim oldu. Tabii gözlük vermemelerinin sebebi 3D’nin son derece tehlikeli olması olabilir. Lütfen soldaki resmi tıklayıp büyütünüz. (resim, kullanma kılavuzundan alıntıdır.)

Perspektif Düzeltme

Projektörün en sevdiğim özelliklerinden biri de görüntüyü duvara hangi açıyla yansıtırsanız yansıtın, otomatik düzeltebiliyor olması. Ben PB60G’yi 60-70 derecelik bir açıyla tavana çevirerek, yatağımda dizi izleme keyfine vardım. Kimi zaman, gerektiği durumlarda görüntüyü uzaktan kumandası ile Keystone seçeneği altından istediğimiz miktarda düzeltmek ya da bozmak mümkün. Aşağıdaki video’lardan ilki kumanda ile, ikincisi ise otomatik düzeltme özelliğini sergiliyor. (Youtube görüntüdeki diziyi tanıyıp copyright uyarısı yaptı. Umarım silinmez video)

USB’nin gücü üzerinde

PB60G’nin bir USB girişine sahip olduğunu söylemiştim. Buna ister flaş diskinizi bağlayın, ister harici HDD’nizi, farketmez. Projektör kendi içinde bir medya ve ofis dosyaları gösterici içeriyor. Yani bir bilgisayara, DVD oynatıcıya ihtiyaç duymadan, flaş diskinizdeki filmleri altyazılı olarak izleyebilirsiniz. Üstelik altyazı desteği var. Desteklenen diller arasında da Türkçe desteği mevcut. Ben .srt uzantılı bir altyazı dosyası ile dizi izledim. Birden çok altyazı ya da ses varsa, aralarında geçiş yapmak da mümkün.

Projektör aynı zamanda ses dosyalarını, fotoğrafları (sadece jpg), ofis dosyalarını (Word, excel vs) ve PDF’leri açabiliyor. Ben .ppsx uzantılı bir sunum dosyasını izleyemedim. Diğer performansları ise yeterliydi. Aşağıdaki galeride video, PDF, ve fotoğraf kullanım örnekleriyle birlikte desteklenen video ve ses formatları tablosunu bulabilirsiniz.

USB görüntüleme ekranında, USB cihazınız üzerindeki dosyaların tamamını bir arada görebileceğiniz gibi, video, fotoğraf, ses gibi kategorilerle de görmek mümkün. Bu sırada yaşadığım tek sıkıntı, dosyalar arası dolaşırken kendiliğinden ve sebepsiz AV moduna geçmek olduk. Bir diğer ufak sıkıntı üse USB kablosunu ters (altını üste getirerek) takmak gerekmesiydi.

Ancak netice itibariyle 450 gramlık bu cihaz ve bir flaş disk ile gittiğiniz her yerde film izlemeniz, müzik dinlemeniz ya da sunum yapmanız mümkün.

Muhtelif ayarlar

Son olarak LG PB60G’nin bol seçenekli, zaman zaman kafa karıştıran, aynı şeye alternatif yollardan ulaşılabilen ama tüm kontrolü kullanıcıya bırakacak kadar da kapsamlı ayar ve seçenekler içerdiğini söylemek istiyorum. Aşağıda çeşitli görüntü ve ses ayarlarını gösteren bir galeri var. Ancak “ben anlamam bunlardan” diyorsanız, görüntüyü en ideal şekilde ayarlamanız için sizi yönlendirecek bir sihirbaz da yapmayı ihmal etmemişler. İşte o muhtelif ayarlardan bazıları:

Ve Fiyat…
Ben yaptığım araştırmalarda ürünün piyasa fiyatını da, kendisini de bir türlü bulamadım. LG tarafından PB60G için bana iletilen fiyat ise 1299 TL.

Toparlarsak

LG PB60G, tercihi profesyonel ve oturttuğun yerde duran bir projeksiyon cihazı olanları tatmin etmeyebilir. Ancak hem LED, hem 3D destekli, hem de yüksek çözünürlük sunan bu taşınabilir projektör fiyat ve performansıyla -araştırabildiğim- rakiplerine büyük fark atıyor. Bu nedenle ben -bunun bir mini projektör olduğu bilinciyle- kesinlikle satın alınabilir bir cihaz olduğunu düşünüyorum.