Yıllardır internette popüler olmuş her türlü ücretsiz servis, portal ya da yazılım için ücretli olacağı söylentisi çıkar. Oysa bu servislerin gelir modelleri kullanıcıdan ücret almak olmadığı için bu söylentiler neredeyse her zaman asılsızdır. Facebook gibi aslında üyelerini pazarlayarak para kazanan bir servisin de ücretli olması pek akla yatkın değil. Ancak bugün geldiğimiz noktada “Facebook paralı olacak” iddialarına net bir şekilde karşı çıkmak da mümkün değil. (görsel kaynağı)
Highlights / Öne Çıkanlar özelliği devrede
Hayır, Facebook ücretli olma kararı almadı tabii ki. Sadece yeni özelliği Highlights’ı (öne çıkanlar) ücretli yaptı. Böyle bir özelliğin ücretsiz olması zaten mümkün değil. Ancak Facebook’un ücretli hizmetlere ilk adımını atması düşündürücü. (reklam ve kredi seçenekleri ayrı kulvarda. Şimdi biraz Facebook’un News Feed (haber kaynağı) yapısından bahsedip, yeni özelliğini ekran görüntüleri ile anlatacağım.
Facebook’a girdiğiniz anda, ana sayfasında News Feed (haber kaynağı) başlığı ile arkadaşlarınızın status (durum) güncellemelerini, eklediği fotoğrafları, videoları ve benzeri hareketleri görürsünüz. Bu alanda aslında tüm arkadaşlarınızın tüm güncellemelerini göremiyorsunuz. Facebook kimin profiline ne kadar girdiğinize, en son kimlere/nelere yorum yapıp like verdiğinize (beğendiğinize), kullanıyorsanız liste özelliklerinize, kişisine göre özelleştirebildiğiniz seçeneklere göre sizin için önemli olduğunu düşündüğü güncellemeleri öne çıkarıyor. Bir arkadaşınızın güncellemesi anında ekranınıza düşerken, bir diğerininki ancak birkaç yorum aldıktan sonra düşebilir. Bu güncelleme aslında dün bile yapılmış olabilir. Bazıları ise hiç görünmeyebilir.
Bu tabii sizin güncellemeleriniz için de geçerli bir durum. Yani tüm güncellemelerinizi, tüm arkadaşlarınız göremiyorum. Ancak yakın arkadaşlarınız tümünü veya tümüne yakınını görebilir. Facebook bu öncelikleri tam olarak neye göre belirlediğini açıklamadığı için önüne geçilmesi de mümkün değildi. Ta ki highlight (öne çıkanlar) özelliği gelene kadar. Bu özellik sayesinde, ücreti karşılığında güncellemelerinizi herkese ulaştırabilirsiniz.
Eğer bir güncellemenizi highlight (öne çıkar) olarak işaretlerseniz, güncellemeniz o an online (çevrimiçi) olan herkesin ana sayfasına üst sıradan düşecektir. Online olmayanlar da yakın zamanda Facebook’a giriş yaparsa yine ana sayfalarında güncellemenizi görebilecekler. Ancak highlight edilen güncellemeler de; herkeste gözükse bile tüm diğer güncellemelerle birlikte hızla aşağı düşecektir. Bu yüzden ne kadar uzun süre etkili olacağı bilinmiyor. Ben yaptığım testlerde oldukça müspet neticeler aldım.
Ara Güncelleme: Bu yazıyı yayınlamadan önce yazdığın test güncellemesi‘e gelen Enes Kabacaoğlu’nun yorumu gösteriyor ki; güncelleme 8 saat sonra dahi görülebiliyor oluyor. Burada ilk kez görme koşulu var. Yani Facebook belli bir zaman aralığı içerisinde, highlight olarak işaretlediğiniz güncellemelerinizin tüm arkadaşlarınıza en az 1 defa göstermeyi hedefliyor. Sonra güncellemeniz yine hızla gerilere düşüyor.
Peki ne ödeyeceğiz, nasıl ödeyeceğiz?
İşin ne ödeyeceğimiz kısmı biraz muğlak. İlk gönderi kesinlikle ücretsiz. Fiyatlandırma ise herkeste farklı. Benden her biri için 0.40$ (70 kuruş kadar) istiyor. Bunun yarısı kadar olanı da gördüm, 2.5 TL olanı da. Kime pahalı, kime ucuz bilmiyorum. Herhangi bir ipucu bulamadım. Ödeme seçenekleri ise geniş. Facebook krediniz, kredi kartınız, mobil ödeme yöntemi, Paypal ve benzeri servisler olmak üzere 10’dan fazla seçenekle ödeme yapmak mümkün.
Şimdi adım adım ilerleyelim
Facebook’a bir gönderi yaptığımızda, gönderi altında yorum, beğen gibi seçeneklerin yanında “Highlight” (“Öne Çıkar”) yer alıyor. Eğer bu buton sizde yoksa çok yakında gelecektir. Facebook kademeli olarak açıyor.
Highlight butonuna bastığınızda karşınıza ödeme seçenekleri çıkıyor. Eğer ücretsiz deneme hakkınız varsa (benim ilki ücretsizdi) aynı pencere seçenekler olmadan açılıyor ve ücretsiz olduğu belirtiliyor. Ben Facebook’u İngilizce kullandığım ve başka işlemlerimde para birimini Dolar seçtiğim için ücret de öyle gözüküyor. Siz böyle bir işlem yapmadıysanız ödemeniz gereken bedeli Türk Lirası olarak göreceksiniz. (resme tıklayarak büyüğünü görebilirsiniz)
Ödeme yöntemini seçip, Highlight (Öne Çıkar) butonuna tıklarsanız, ödeme yönteminizle ilgili sayfaya yönlendirileceksiniz. Ben Paypal kullanıcısı olduğum için, Paypal’ı seçtim. Önce Paypal’ın üye giriş sayfası açıldı. Şifremi yazdıktan sonra da ödemeyi onaylayıp onaylamadığımı sordu. Onayladım. Bu süreç hem Paypal’ın klasik ödeme aşamaları hem de her ödeme yönteminde süreç farklı olacağı için ekran görüntüsü almadım.
Ara Güncelleme: Eğer aynı ödeme yöntemini ikinci kez kullanırsanız, ödeme sistemine ait aşamalar atlanabiliyor. İkinci highlight denememi de Paypal ile yaptım. Hali hazırda Paypal’a giriş de yapmış olduğum için doğrudan ödeme gerçekleşti.
Ödeme işlemi tamamlandığında, işlemin başarıyla sonuçlandığını gösteren bu ekranla karşılaşıyoruz: (resme tıklayarak büyüğünü görebilirsiniz)
İşlemlerin tümü bu kadar. Artık ücretini vererek güncellemelerinizi herkesin görmesini sağlayabilirsiniz. Tabii güncellemeyi gören herkes aynı zamanda bu özelliği kullanabildiğinizi görecek. İşte benim bu yazı için highlight ettiğim içeriğin ekran görüntüsü.
Son söz
Facebook’un yeni özelliği highlights (öne çıkanlar) önemli güncellemeleri, çeşitli duyuruları paylaşmak için oldukça yetenekli. Ancak bu özellik aynı zamanda ciddi bir spam (istenmeyen) içerik riskini de hatırlatmıyor değil. Zannediyorum hem sadece arkadaş ve takipçiler arası olduğu için hem de “şu kişinin güncellemelerini bana gösterme” diyebildiğimiz için uzun süre sorun yaşamayacağız. Ben yeni blog yazılarım için haftada 1 sıklığını geçmeyecek biçimde kullanmayı düşünüyorum. Nihayi kararımı ancak sonuçlarından emin olduğumda vereceğim.
Tamam, hizmet güzelmiş 1 TL karşılığında çok güzel bir şey yapılıyor ancak bu gönderdiğimiz gönderiyi “herkes” nasıl görebilir ki? Facebook’a kayıtlı olan herkes görmüyor herhalde?!
Tabii ki arkadaş listenizdeki veya sizi takibe almış herkesten bahsediyorum.