Geçen hafta, Philips’den gelen GoGear Airaz hakkında yazıp, kampanya sürecini eleştirmiştim. Bu gibi kampanyalarda benim ilgi alanım sürece odaklı olsa da bu kadar eleştiri yazıp, cihaz hakkında üç beş laf etmemek de önceki yazıda bahsettiğim gibi Philips’e haksızlık olacaktı. Bu yüzden bir tür mini inceleme yazısı yerine geçecek bu yazıda üründen bahsedeceğim.

Türkçe dil desteği de olan Philips GoGear Ariaz 8GB tam renkli, 2.4 inç bir ekrana sahip. Video oynatabilen, resim gösterebilen bir cihaz için bu ekran boyutu -benim için- çok da tatmin edici olmuyor. Ben yalnızca demo videolarını (240p, wmv) izledim. Ekran boyutunu gözardı ettiğim zaman, görüntü kalitesi iyi, renkler yeterli.

Cihaz tam şarj ettiğiniz zaman, video izleme süresi 5 saate erişiyor. Yine tam şarj ile 45 saat de müzik dinleme imkanı sağlıyor. Oldukça başarılı süreler. Oynatmak için desteklediği formatlar ise: MP3, WAV, WMA, FLAC, APE, JPG, BMP, WMV ve MJPEG.

Video oynatmanın ve  resim gösterme özellikleriyle birlikte bir de radyosu var Ariaz’ın. Radyo RDS destekliyor.  Dahili mikrofonu ile süre sınırı olmadan (8gb dahili hafıza ile sınırlı tabii ki) ses kaydı yapabilirken, radyo yayınlarını da aynı şartlarda kaydedip daha sonra dinlemek mümkün. Ayrıca 20 farklı radyo istasyonu hızlı erişim için hafızasına kaydedebilirsiniz.

Pekçok mp3 çalar gibi flash bellek olarak kullanılabiliyor ve kendi ekranında da tüm klasör yapısını, içeriğini göstermeyi ihmal etmemiş. Bu şekilde mp3’leri (ve tüm dosyaları) doğrudan hafızasına atmanız mümkün. Fakat  beraberinde gelen SongBird yazılımı (PC için) ile cihaza olan erişimi de arttırmışlar. Bu yazılımı kullanmayı tercih edebilirsiniz.

SongBird ile, mp3 oynattığınız diğer yazılımlardaki (iTunes gibi) çalma listelerini doğrudan ve organize bir şekilde GoGear Ariaz’a atabiliyorsunuz. Bunun için birkaç tıklama yeterli. İsterseniz tamamen otomatik senkronize etmesini de sağlayabilirsiniz. SongBird’ün müzik severler için sunduğu bir diğer özellik ise, müzik mağazası ve dinlediklerinizi analiz eden bir tavsiye sistemi. Ancak ben bu özelliğe erişmeyi başaramadım.

GoGear Ariaz sürüm numarası 2.59 olan yazılım (firmware) ile ulaştı bana. Songbird ile yeni bir sürüm varsa birkaç dakikada güncellemek mümkün. Ben erişilebilir sün sürüm 3.19’a yükseltmeme rağmen, gözle görüşür bir yenilikle karşılaşmadım.

Beraberinde gelen kulaklıkları pahalı emsalleri ile kıyaslamak doğru mu bilmiyorum. Özel açılı tasarma sahip kulakiçi kulaklıklar, iyi bir ses yalıtımı sunuyor. Ben uzun zaman önce satın aldığım yine Philips SHS 8000 kulaklıklarla daha ergonomik detaylarla mutluyum. Her iki kulaklık da dışarıya aynı oranda ses kaçırıyor. GoGear Ariaz ile gelen (modeli yazmıyor) kulaklıklar dış sesi daha az duymamızı sağlıyor. Diğer detaylar kişiselleştiği için yorum yapmayacağım. Go Gear Ariaz ile oldukça iyi ses aldığımı söyleyebilirim. Maksimum ses seviyesinin 31 olması ise, bazıları için manidar olabilir.

Kulaklık girişinin cihazın altında olması, özellikle pantalon cebinde rahat bir kullanım sağlayacaktır. Yine beraberinde gelen mini USB kablosunun 10 santimetre adar olması oldukça can sıkıcı. Cihazı bilgisayarıma asmak zorunda kaldım. Mini USB oldukça yaygın bir standart olduğu için evimizde mutlaka bir iki uzun kablo vardır. Yine de ürün bu kadar anlamsız kablo boyu ile gelmemeliydi.

Son olarak ürünün teknik özelliklerini detaylı olarak Philips’in web sitesinden Türkçe olarak inceleyebilirsiniz.