Bir süredir elimde Panasonic Lumix FX700 fotoğraf makinesi var. Bol bol kurcaladım. Bir compact (Türkçe karşılık bulamadım) makine için oldukça üstün özelliklere sahip makine FX700. Fotoğraf sonuçları beni tatmin etmese de oldukça eğlenerek ve severek kullandım. Bu incelemede de makinenin genel özelliklerinden, beğendiğim ve memnun kalmadığım şartlarından yorumlarla bahsedeceğim.
(yazının altında Panasonic Lumix FX700 ile çekilmiş fotoğraflardan örnek bulabilirsiniz)
Dokunmatik Ekran
Makinenin en belirgin özelliği 3 inçlik (7.4 cm) tamamı dokunmatik bir ekrana sahip olması. Resitif yani bir miktar baskıya ihtiyaç duyan bu ekranda makinenin tüm fonksyonlarına erişebiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz. Opsyonel olarak “odakla ve çek” özelliği ile bu ekrana dokunarak fotoğraf çekmeniz de mümkün. Bu fotoğraf meraklılarının pek tercih edeceği bir özellik değil belki ama benim gibi sağ kolunuzda önemli bir kusur varsa çok işe yarıyor. Fotoğraf makinenizi dar bir aralığa koyup fotoğraf çekmek istediğinizde de işe yarayacaktır. Dokunmatik ekranın çevresinde yeterince buton bulunmadığı için neredeyse tüm işlemleri ekrana dokunarak yapmak zorunda kalıyoruz. Oysa arka panelde 4 yönlü bir navigasyon butonu olsaydı, cihaz üzerinde fazladan bir hakimiyet kazanabilirdik.
Yüksek Çözünürlük – Geniş Açı
FX700 üzerinde, 24 milimetre geniş açılı bir (Leica DC Vario-Summicron) lens var. Panaromik bir perspektif yakalayan bu lens, 35 milimetre olanlardan %213 daha geniş bir açıya sahip. Compact bir makine için oldukça da geniş bir açı bu. Cihaz üzerinde 14.1 megapixel bir MOS sensör (algılayıcı) var. 1/2.33 inç boyutundaki sensör, malesef yeterince ışık alamadığından olacak, fotoğraflarda önemsenecek miktarda “noise” (gürültü, kumlanma) oluşuyor. Fotoğrafları bilgisayarda inceleyene kadar duyduğum hayranlık, bu noktada burulmaya başladı.
Diyafram f2.2 açabiliyor. Shutter speed (perde hızı) ise hareketsiz 60 – 1/2000 saniye aralığında. “Yıldızlı Gökyüzü Modu”nda ise 15, 30 ve 60 saniye var.
Kontrol Sende!
“Akıllı Otomatik” modda size sadece ekrana bakıp deklanşöre basmak kalırken, manuel modda diyafram açıklığını, perde hızını, iso değerini tamamen kontrol edebiliyorsunuz. Hiçbir compact makineden bir (D)SLR gücü veremez ancak DX700 en azından o kontrolü tam olarak sağlıyor. Otomatik ve manuelin yanı sıra “enstantane öncelik“, “diyafram öncelik” ve “Program” modlarınıda kullanabilirsiniz. Eğer tüm bu ayarlar size karmaşık geliyor, Akıllı Otomatik modda da istediğiniz sonucu alamıyorsanız (bazen doğru ölçüm yapamayabilir) 28 farkı hazır çekim modundan birini de tercih edebilirsiniz.
“Full HD” video kaydı
Cihazın öne çıkan bir diğer özelliğin de “full hd” (1920 x 1080 pixel) çözünürlükte 30 fps (saniyede 30 kare) video çekebiliyor olması. Video kaydını AVCHD formatında yapıyor. Panasonic ve Sony’nin ortak kullandığı bu format, h.264 sıkıştırması ile standart DVD’lerden daha yüksek bir kalite sunup, daha hızlı kayıt imkanı sağlıyor. Tabii AVCHD bu kadar yüksek kaliteyi desteklese de FX700 video kayıt öncelikli bir cihaz olmadığından, bir DVD kalitesinde sonuç alamamak hayalkırıklığı yaratmamalı. Beklentilerin bu kadar yüksek tutulmaması halinde yeterince iyi video çektiğini söyleyebilirim.
AVCHD formatındaki videolar, MTS uzantısı ile kaydediliyor. Henüz yeni sayılacak bu formatı bilgisayarınızda oynatmakta problem yaşayabilirsiniz. Ben h.264 destekli güncel DivX codec ve farklı birkaç oynatıcı ile denedim. Ses var, görüntü yok. Bu makinenin bir kusuru değil, teknolojinin yaygınlığı ile ilgili bir durum. Video’ları izleyebilmek için “MTS to AVI” isimli programı kullanıp, videoları HD AVI formatına çevirdim. Karışık gibi görünse de oldukça kolay bir işlem. Aynı zamanda dosyanın kapladığı alanı da ufaltıyor. MTS dosyalarını televizyonda izlemeniz içinse televizyonun bu formatı destekliyor olması lazım. Ben Sony marka bir LCD TV ile sorunsuz izleyebildim.
Kısa Kısa
– Üzerinde 5x optic zoom (optik yakınlaştırma) yazıyor olsa da fotoğraf ölçüsünü 5 mega piksele ayarladığınız takdirde 8.4 kat optik yakınlaştırma yapabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak aktifleştirebileceğiniz dijital zoom (sayısal yakınlaştırma) ile bu miktar 33.8 kata kadar çıkıyor. Ancak dijital yakınlaştırmalar her zaman, her ortamda görüntüde bozulmalara sebep olduğu için bu opsiyonu kapalı tutmanızı önerebilirim.
– FX 700’ün bir AV bir de mini HDMI çıkışı bulunuyor. Kutu içeriğinde mini HDMI kablosu olmadığı iç in deneyemedim. Fotoğraflara ve video’lara AV kablosu ile Sony marka bir LCD televizyonda baktım. Fotoğraflarda görüntü oldukça rahatsız ediciyken, video’lar yeterince iyiydi. AV kablosu ile bağlayınca fotoğraf makinesinin sesi kısılmadığından, çift ses duyuldu.
– SD karta kayıt yapıyor. Tam şarjla 300 adete kadar fotoğraf çekebiliyor. Seri çekim seçeneği ile art arda fotoğraflar çekmek de mümkün.
– Tasarıma bakacak olursak; ön tarafta olması gerektiği gibi lensi, otomatik odaklama (auto focus) ışığı ve flaş var. Üst tarafta ise bir mikrofon, bir çift hoparlör (stereo), açma kapama tuşu, deklanşör ve beraberinde video kaydetmek için ikinci bir buton bulunuyor. Sol yanı tamamen boşken, sağ tarafta USB, ve HDMI çıkışları bulunuyor. (AV bağlantısı da mini USB ile yapılıyor) Son olarak alt tarafına baktığımızda Pil ve kart yuvasının olduğu bir kapak ve bir üçayak (tripod) girişi bulunuyor. Tripod girişi en uçta olduğu için, makineye uygun, mini bir tripod kullanmak mümkün değil. Yaklaşık 20 cm’lik hafif bir tripodla cihaz yıkılıyor. Merkezde bir tripod yuvarı bu sorunu aşacaktır zannediyorum.
– Ürünün fiyatına gelince: Yurtdışı satış fiyatı 240$ olarak görünen bu cihaz, Türkiye’de 1000-1100 TL aralığında alıcı buluyor.
Merak ettiğiniz detaylar varsa, yorum bırakarak sorabilirsiniz.
Örnek Fotoğraflar
Aşağıdaki fotoğraflar Panasonic Lumix FX700 ile otomatik ya da manuel modlarda, farklı ayarla çekilmiştir. Fotoğrafların tamamı 5MP (2560×1920) çözünürlükte, ortalama 2.8MB boyutlarındadır. Fotoğraflar üzerinde hiçbir işlem yapmadan, olduğu gibi yayınlıyorum.