LG yeni teknoloji monitörlerini (D42P ve E81) 8 ülkede aynı anda düzenlediği etkinliklerle tanıtıyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü de Türkiye blog yazarları lansmanı düzenlendi ve henüz satışta olmayan ürünler bizlere sergilendi. Ben de LG Türkiye ve Zarakol Dijital‘in davetlisi olarak katıldım. Davete icabet ederken merak ettiğim tek şey ürün modellerinin sürpriz olduğu lansmanda “bu organizasyonu yapmaya değer” ne olduğu idi. Bu monitorlerin ne farkı olacaktı? Belki de boş yere gidecektim. Fakat hiç de öyle olmadı.

Beklentilerimin negatif olanlarının tam tersini görürken, pozitif olanlarının da fazlasını yakaladım. Bu yazıda biraz monitörlerden, biraz etkinlikten bahsedip araya da yorumlarımı serpiştireceğim. Eğer bu süper iki teknolojiyi merak ediyorsanız, kısa kesmeyi -yine- beceremeyeceğim bu yazıyı okumaya devam edin.

Lansman, Bebek’te DonJon Cafe’de güzel bir kahvaltı eşliğinde geçti. Biz kahvaltılarımızı ettikten sonra çaylarımızı yudumlarken LG’nin Kore’li temsilcisi Mr. Kim bizi Türkçe selamladı. Ardından LG Türkiye’den Alican Bey D42P ve E81 serisi monitörleri kısa sunumlarla anlattı. Alican Bey sunumu kısa anlatımlarla, uzatmamak için bazı slaytları atlayarak, samimi bir ifadeyle sürdürdü. Her iki monitörün sunumundan sonra sadece 2 soru yöneldi kendisine. Biri kutu içeriği, diğeri ise Super+ Resolution teknolojisinin yanlış anlaşılması üzerineydi. Yani Alican Bey sunumda kendini tam olarak ifade edebildi.

Lansmana gitmeden önce LG yetkililerine bir şeyi ifade etmeyi kurgulamıştım kafamda: “Bakın ben öyle inceleme yazısı diye tanıtım yazamam. Son kullanıcı neyi bulmak isterse, onu denerim ve iyi-kötü ne varsa onu yazarım. Hiç iyi yoksa yazmam bile.” Fakat Alican Bey’in sunumda sürekli vurguladığı şey şu oldu: “Bu monitörleri biz ürettik ama ben de tam olarak bilmiyorum. Bu monitörleri sizler test edip ne eksiği varsa söyleyeceksiniz, biz de onları geliştireceğiz.” Bu noktadan sonra söyleyecek hiçbir sözüm de kalmadı.

Kahvaltı ve kısa sunumların ardından, monitörleri harcamak için onlarla başbaşa bırakıldık. Tabii ki her türlü destek için LG’nin Türk ve Kore’li ekipleri de bizimleydi. Tekerlekli sandalyede yüksek platformlarda monitörleri inceleyemeceğim için etrafı gözleyerek heyecanla beklemeye başldım. Ortalık biraz sakinleşince, Zarakol ekibi iki monitörden de birer tanesini benim için hazırladıkları masaya taşıdıktan sonra benim için de inceleme vakti gelmişti:

D42P

Lansmanın en heyecan verici ürünü 3D özellikli D42P oldu. 3D televizyon, monitör teknolojileri hayatımıza hızla girerken, bu monitörlerin bir kopyasını daha tanıtmak eminim kimseyi tatmin etmezdi. LG de bize, bunun aksi yönde yepyeni bir 3D ve gözlük teknolojisi tanıttı. Bu teknolojiyi anlatmadan önce,  şu anda kullandığımız 3D teknolojisinden biraz bahsetmek gerekiyor.

Mevcut teknolojide, ekrana görüntü kareleri bir sağ, bir sol göz için art arda (saniyede 60 kareye kadar) gösteren aktif gözlükler kullanılıyor. Gözlükler doğru göze doğru görüntüyü vermek için bir sağ gözü, bir sol gözü hızla karartıyor (kırpıyor). Yine saniyede 60 kareye kadar olduğu için, biz bunu farkedemeden 3D görüntü alıyoruz. Fakat bu teknolojinin pek çok dezavantajı var. Bu gözlükler bir pil ve bir alıcıya ihtiyaç duyuyor. Alıcı-verici ilişkisindeki elektromanyetik alan ve hızla gözlerin kırpılması kısa sürede baş ağrısına sebep oluyor. Uzun vadede etkileri bilinmiyor. Alıcının görüş mesafesinde değilken çalışmadıkları gibi, ekranın da tam karşısında olmak gerekiyor. Pillerle birlikte ağır olması da bir sorun. En önemlisi de belki, fiyatının 250-300 tl olması. Bir aile için yeni bir televizyon parası daha harcamak demek bu.

Yeni LG teknolosinde ise tüm bu sorunlar ortadan kalkmış. 3D gösterme özelliğini geliştirdikleri FPR teknolojisi ile 3D görüntüyü doğrudan monitör üzerinde oluşturuyor. Bu da gözlük teknolojisi tümden değiştiriyor. Pasif gözlük denen bu gözlükler pil kullanmıyor, bir alıcıya sahip değiller ve gözlük üzerinde hiçbir hareketlilik yok. Sadece filtreli bir cam olarak tarif edebileceğimiz bu gözlükler sadece 16 gram ağırlığında ve 15-20 tl gibi bir fiyat aralığında. Yani aktif gözlüklere göre 10 kattan fazla ucuz. Gözlükler sadece cam olduğu için, diğerlerinin aksine çerçevesiz alıp numaralı gözlüklerin üzerine tutturmak da mümkün. Bu benim 3D teknolojisinde yaşadığım en büyük problemdi. Baş ağrısı yok, titreşim yok, ağırlık yok ve ucuz. Daha ne olsun?

Gözlük teknolojisinin değişmesi, gözlüklerin daha transparan olması mevcut teknolojideki karanlık görüntü sorununu da çözmüş. Böylece zaten daha aydınlık görüntü elde edebilirken, D42P 5.000.000:1 konstrast oranı ve yeni aydınlatma paneli ile kusursuz bir parlaklık ve netlik sunuyor.

3D videoları  ve oyunları oynatmak öncelikli tasarlanmış bu cihaz, 2D görüntüleri de anlık olarak 3D’ye çevirme özelliğine sahip. Bu özelliği orada deneme şansım olmadı. Ancak 3D üretilmemiş bir içeriğin 3D’ye çevrilmesinin yapay bir derinlik katacağı da açıktık. Bu yüzden bu özelliği daha az heyecanla bekleyip, doğrudan 3D başarısına odaklanmak gerekiyor.

Ben 10+ miyop gözümle dahi (bu 3D’yi algılamaya engel bir durum) 3D oyun ve demo videolarında oldukça mutlu oldum. Bazı video’larda derinlik hissini yeterince yaşayamasam da bir video’da monitörden dışarı çıkıp üzerime uçan köpük balonlarını görmek muazzamdı.

Bu deneyimler sırasında en başarısız olansa bizzat bendim! Oyun oynamanın bu kadar zor olduğunu hiç bilmiyordum. Orada bir Fifa 98 (3d) olacaktı ki…

Şu an 23 inç olarak piyasaya çıkacak D42P modeli, yıl sonunda 27 inç modeli ile de satın alınabilir olacak.

E81

E81 serisinin dikkat çekici iki özelliğivar. Bunlardan ilki Super+ Resolution adını verdikleri görüntü iyileştirici yazılım. Bu özellik sayesinde izlemekte olduğunuz videolarda çözünürlüğünden bağımsız olarak bir kalite artışı sağlanıyor. İzlediğiniz görüntüye göre 3 modden birini seçip görüntüyü iyileştirebilir veya Super+ Resolution özelliğini kapatabilirsiniz. Örneğin online (çevrimiçi) film/dizi izleyebileceğiniz bir sitede “Medium Mode”u seçip, çok daha kaliteli içerik izleyebilirsiniz. Veya “high mode” ile “Full HD” videolarınızı daha da kaliteli hale getirebilirsiniz.

Lansmana giderken yaptığım en büyük yanlış (biraz da neyle karşılacağımı bilmeden) yanıma örnek video ve fotoğraf almamak oldu. Lansman sırasında Super+ Resolution özelliğini malesef deneyemedim. Bu konuda güvenim diğer özelliklerindeki başarı ve LG yetkililerinin samimi tavırlarından geliyor. Ancak bunun sadece ufak bir iyileştirme olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Yani 320×240 pixel bir video’yu “Full HD” izlemeyi beklememelisiniz.

Bu özellik kabaca görüntü büyütülünce oluşan bulanık alanların anlık olarak tespiti ile gerçekleşiyor. Daha sonra renk ayrıştırma teknolojisi ile netleştirme yapılıyor. Bu noktada en önemli detay, orijinal görüntü ile yaratlan görüntü karşılaştırılıp, işlem en az farklılığı yaratacak şekilde uygulanıyor.

E81’in dikkat çekici diğer özelliği ise inceliği. Monitörün kalınlığı yalnızca 11.9 milimetre. Öyle ki, bu bağlantı kablolarından da ince bir monitör anlamıa geliyor. E81in bağlantı girişleri de monitör üzerinde değil, ayağında. Bu aynı zamanda daha toplu, temiz bir görüntü de sağlıyor.

Tüm bunlara E81’in “Full HD” (1080p) olduğunu, 5ms tepki süresine ve 10.000.000:1 konstrast değerine sahip olduğunu eklemem gerekiyor.

Ortak Özellikler

Her iki serideki monitörlerin bir takım ortak özellikleri var. Yazımı toparlamaya çalışırken bu özelliklerden de kısa kısa bahsedeceğim.

– E81 ve D42P DVI bağlantısının yanısıra HDMI 1.4 bağlantısına da sahip. Bu oyun konsollarını, blu-ray oynatıcıları, destekleyen cep telefonlarını, fotoğraf makinelerini doğrudan monitöre bağlayabileceğinizi ifade ediyor. Hatta dijital yayın platformlarının settopbox (decoder)’larını bağlayarak monitörünüzü televizyon gibi de kullanmanız mümkün.

– 160°/170° görüş açısı vaat ediyorlar. Neredeyse monitöre tamamen yandan veya kuşbakışı bakarak bile aynı netlikte görüntü. Bu kadar geniş bir açı ile test edemesem de, farklı açılardan baktığımda bir problem göremedim. Yazının başında belirttiğim gibi, tekerlekli sandalyede platformlara alçak kalıp bir süre bekledim. Ancak bulunduğum açıdan bile problem göremedim. Daha karanlık görüntülerde yeniden test etmek gerektiğini düşünüyorum.

– LED aydınlatmalı ancak yeni teknoloji bir panel ile görüntü veriyorlar. Bu panel tüm LED aydınlatmalı ekranlar gibi yüksek parlaklık ve daha gerçek renk garantisi veriyor. LG’nin bu yeni panelleri aynı zamanda diğer LED ekranlardan %25, geleneksel LCD ekranlardan ise %55 daha az enerji tüketimi sağlıyor.

Bitirirken

– Lansmandan bir kesiti GelecekOnline‘ın yüklediği şuradaki video’dan izleyebilirsiniz. GelecekOnline ayrıca şuraya da D42P’de 3D teknolojisini anlatan animasyon filmini yüklemiş.  3D teknolojisini anlatan bir başka video ise tam olarak şurada.

– Yazıdaki fotoğraflar Berna Mutlu Aytekin’in objektifinden çıktı. Teşekkürler! Fotoğraflara tıklayıp daha büyükçe görebilirsiniz. (imzasız olanlar kardeşimin çekimi)

– Lansmanna dair diğer bloglardaki yazılarsa şöyle: Hasan Yalçın, TeknoBlog, GelecekOnline. Not: Bu liste güncellenecektir.

Her şey için LG Türkiye ve Zarakol Dijital’e tekrar teşekkür ediyorum.