Nokia N8’i test etmeye devam ediyorum. Bu yazının içeriği benim en çok takıntılı olduğum konu yazılım üzerine olacak. Gerektiği yerde donanımdan da söz edebilirim. Nokia yazılım konusunda beni hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor. Yavaşlık, yetersiz uygulama desteği, gelişemeyen bir işletim sistemi. Sorunlar bitmiyor.

Nokia, her şeyden önce kullandığı işletim sistemini bu telefonda yenilemiş. Artık Symbian 3 kullanıyor. Tahmin ediyorum eski cihazlarında bu konuda bir sürüm yükseltmesi yapılmayacak. Symbian 3, çok fazla gözle görülür yenilik getirmiyor. Güncel sürümün getirdiği yeniliklerin büyük bölümü arkaplanda gerçekleşmiş. Elbette bu değişiklikler önyüzde pek çok işleve yansımış olsa da son kullanıcının işletim sistemine bağlayacağı düzeyde değil. Bu yeniliklerin tamamı Symbian’ın web sitesinde listelenmiş.

Symbian üzerinde yapılan bu arka plan değişikliklerinin tamamı performans, daha fazla donanım desteği ve yeni teknolojilerle daha fazla uyum ile ilgili. Bunlar olması gerekenler. Oldukça önemli, kararlı gelişmeler. Fakat son kullanıcı olarak N8’i kullanmaya başladığımızda, ilk dakikalardan itibaren sıkıntılarıyla karşılaşmamız olası.

Elime ulaştığı gibi cihazı kutusundan çıkarttım, sim kartımı taktım, açma/kapama tuşuna basıp pin kodumu girdim. Ana sayfa (Home Screen) ile ilgilenmeden önce menü tuşuna, sonra “Uygulamalar” ikonuna tıkladım. O andan itibaren telefon birkaç dakik hiçbir şeye tepki vermedi.

Bunun temel sebebi aslında test cihazına bir takım uygulamaların hazır olarak yüklenmiş olması. Uygulamalar telefonun 16gb’lik ek hafızasına değil, ana hafızasına yüklenmiş durumda. Bu sıkıntıyı format atarak (hard reset) iyileştirmek mümkün. Ancak format atıldığı zaman hem Ovi Maps hem de Ovi Store telefondan kayboluyor. Ben bu yüzden bu yönteme girişmedim. Ovi Maps’i biraz uğraşla geri getirmek mümkün olsa da Ovi Store şu an için geri gelemez durumda. Store ve Market’ler artık bu gibi akıllı telefonların en önemli parçalarından.

Nokia N8, bir e-posta okuyucudan sosyal ağ uygulamasına ve hatta Office uygulamalarına kadar ihtiyacınız olabilecek her şeyi içinde barındırıyor. Bu uygulamaların hiçbirini sorunsuz kullanamadığımı da belirtmem gerekiyor.

E-Posta Uygulaması

e-posta uygulamasına @ovi.com uzantılı e-posta adresimi eklemek istedim. Uygulama, Ovi, Gmail, Hotmail gibi popüler servislere uyumlu geliyor. Servis seçip, kullanıcı adı ve şifrenizi yazmanız gerekli ayarların yüklenmesi için yeterli. Fakat bu ayarlar doğrudan telefonun içinde değil. Servis seçtikten sonra kullanıcı adı ve şifrenizi yazacağınız bir web sayfası açılıyor. Bu sayfa gerekli ayarları kaydetmenize aracılık ediyor. @ovi.com uzantılı e-postamı eklemek istediğimde bu sayfa çeşitli ağ hatalarıyla geri döndü ve ancak 3. gün sağlıklı bir şekilde kullanabildim.

Uygulama genel olarak sağlıklı çalışıyor. Ana ekranda yeni e-postaları, okunmamış posta sayısını vs. görmek mümkün. Oradan tek dokunuşla da gelen e-postaları okuyabiliyorsunuz. Uygulamanın çözemediğim sorunu ise Türkçe karakterle ilgili. Hangi şartlarda olduğunu bir türlü anlayamadım ancak Türkçe karakter içeren bazı e-postaları göstermiyor. Bazıları ise tamamen sornsuz.

Sosyal Ağ Uygulaması

Sosyal Ağ uygulamasını kullanabilmek için öncelikle bir Ovi hesabınız olmalı. Ovi hesabınızla giriş yapmadan bir sosyal ağ hesabı ekleyemiyor ya da eklediğiniz hesaplara erişemiyorsunuz. Ovi.com üzerinde eklediğiniz hesaplarla herhangi bir etkileşim, senkronizasyon yokken neden böyle bir tercih yaptıklarını anlayamıyorum. Amaç topu topu 2 hesabı cihazdan cihaza aktarmaksa, sadece vakit kaybı yaratır olmuş.

Sosyal Ağ uygulamasına yalnızca Twitter ve Facebook hesaplarını ekleyebiliyorsunuz. Benim kullandığım onlarca sosyağ ağ sitesi varken, en azından popüler olan birkaçı daha dahil edilebilirdi. Bunu sorun etmeden, kullanılabilirlikten sözetmek istiyorum. Olmamış! Çok yavaş… Uygulamayı çalıştırdığınızda bir 20-30 saniye ana sayfanın açılmasını bekliyorum.

Örneğin Twitter sayfasında ise, listeyi (kocaman bir liste) hızla kaydırmaya çalışıyorum. Kısa bir süre kayıp, bir anda duruyor. Hedefe ulaşmak için aynı şeyi tekrar, tekrar ve tekrar yapmam gerekiyor. “Timeline”, “retweets”, “messages” arası geçişler için geç tepki veren küçük butonlar ve “dropdown” bir menü ile sağlanmış.

Başka cihaz, işletim sistemi ya da uygulamalarla karşılaştırmayayım diyorum ama olmuyor. Twitter, Facebook ve Forsquare’i bir arada kullanmamı sağlayan Gravity uygulaması bambaşka çalışıyor. Çok daha fazla detaylı özellik ve ayarları, tema desteği olmasına karşın dokunduğum an açılıyor neredeyse. Sayfayı kaydırdığımda, hızıma göre hiç teklemeden sayfanın sonuna kadar kayabiliyor. Twitter sayfasında ekranı sadece sağa-sola kaydırarak “Timeline”, “retweets”, “messages” arasında hoş bir efektle beklemeden geçiş yapabiliyorum.

Elimde bu işi yapabilen, 1000 lira seviyesinde (piyasaya göre ucuz, ama az para da değil) bir telefon varken, ayrı bir yazılıma 15 lira vermek ağır geliyor. Üstelik yerleşik bir Store yapısı henüz olmadığı için her cihazda yeniden satın almak gerekiyor. Ben iki kez aldım bile. Bu yazılım üreticisinin tercihi olsa da, Ovi Store farklı politikalarla bunun önüne geçebilir.

Özetleyecek olursam; uygulama bulma sıkıntısı giderilememiş ve bir şekilde donanım başarılı, yeterli görünmesine rağmen uygulamalar ve işletim sistemi yavaş çalışıp geç tepki veriyor.