Gayrettepe Metro - Metrobüs bağlantısı, engelli

Geçen yıl sonu, M2 (Yenikapı – Hacıosman) metro hattının Gayrettepe istasyonunu, Zincirlikuyu metrobüs durağına ve Zorlu Center AVM’ye bağlayan bir bir altgeçit açıldı. 40 Milyon TL’lik maliyeti Zorlu Gayrimenkul’ün üstlendiği bu bağlantı yolunda 7 adet engelli asansörü bulunuyor. Buna rağmen Gayrettepe istasyonundan bu bağlantı yoluna çıkan bir asansör yok!

Daha doğruru bir asansör var ancak “personel katı”na çıkıyor, oradan tünele geçiş yapılıyor. Geçiş noktasındaki kepenkler ise şu an Karanlıkta Diyalog adlı sergi sebebiyle, serginin açık olduğu saatler arasında açık. Sergi kapanınca, bu asansör de iş görmez oluyor. Hemen aşağıda, bu asansörün nereye, nasıl çıktığını izleyebileceğiniz bir video var. Video’nun altında yazmaya devam edeceğim.

Şimdi video’ya bakıp, bazılarınız “e çıkmışsın ya işte, daha ne istiyorsun” diyebilir. Oysa durum pek de göründüğü gibi değil. Bir defa, bu asansörle eriştiğim kat, yolculara açık değil. Personel katı ve normal şartlarda giriş yasak. Elbette durumum itibariyle kimse bir şey demiyor fakat devamında ayrı bir problem var.

ulasimAsansörle eriştiğim personel bölümü ile, yaya bağlantı yolu arasında Karanlıkta Diyalog adında, interaktif bir sergi var. İşin ilginç yanı bu sergi, görme engelliler üzerine bir farkındalık projesi aynı zamanda. Sergi ile bağlantı yolu arasında ise elektrikli bir kepenk var. Serginin kapalı olduğu saatlerde (haftaiçi akşam 8’den sonra, haftasonu daha da erken) bu kepenk de kapalı. Dahası, bu sergi birkaç ay önce yoktu. Muhtemelen bir süre sonra da olmayacak. İşte o zaman bu asansör de, personel katı da hiçbir işe yaramayacak. Ben yine yardımlarla, tehlikeli yolu seçip yürüyen merdivenden inip çıkacağım.

Aslında, tahmin edebileceğiniz gibi bu yeni bir sorun değil. Konuyu gündeme ilk kez geçen yılın Eylül ayında, metro bağlantısı henüz yeniyken, İstanbul ulaşım A.Ş’ye Twitter’dan yazarak getirmiştim. O tarihte sergi ve bu asansör de yoktu.

Ulaşım A.Ş ise, istasyona yeni bir asansör yapmak, merdivene bir taşıyıcı koymak, varolan asansörü işlevsel kılmak gibi çözümler üretip uygulamak yerine, bana 7 tweet’lik, ne olduğu tam olarak anlaşılmayan bir alternatif ulaşım talimatnamesi sundular. Soldaki resme tıklayarak bu talimatları okuyabilirsiniz.

Netice itibariyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ulaşım A.Ş, bir metro hattı döşüyor, Zorlu Gayrimenkul 40 milyon TL maliyeti üstlenip, belediyeye bir bağlantı yolu yaptırıyor ve ben o yola doğru dürüst erişemiyorum; çünkü tekerlekli sandalye kullanıyorum.

Aradan neredeyse 9 ay geçmiş ve tüm şikayetlerime rağmen, hala en ufak bir adım atılmamış.
Bu iş bu kadar zor olmamalı…