Aşağıya kopyalayıp, biraz da revize edeceğim yazıyı bundan yaklaşık 2 yıl önce yazmış ve SanalCafe forumlarında paylaşmıştım. Yazıyı hazırlamama en çok cesaret veren şey, birçok insanın uyardığım zaman kibarca kabul edebilmeleri. Tabii buna rağmen bir çok Türkçe Asisi ile hala karşılaşabiliyorum.
Yazının amacı hatalı kullanılan sözcükleri (herkes / herkez) düzeltmek, yabancı sözcükleri Türkçeleştirmek, insanlara mükemmel bir Türkçe öğretmek değildir. Sadece okumayı ve anlamayı kolaylaştıran temel imla kurallarını bilgim yettiğince yazmaya çalıştım. Ben yazarken bu kurallara -nadiren hata yapsam da- uyuyorum. İçerik ilgi çekici, faydalı olmadıkça da düzgün bir dille yazılmamış sitelerde çok fazla vakit harcamıyorum. (kullanıcıların içerik ürettiği siteleri ayrı tutuyorum.)
Siz de bu yazıya yorum yaparak listeye eklemeler yapabilirsiniz. Eğer varsa benim hatalarımı düzeltebilirsiniz. Gerektiğinde yazıyı güncelleyip düzeltme ve ekleme yapabilirim.
1) Bağlaçlar
En çok rastladığım hatadır. “De”, “Da” bağlacı, “De” ve “Da” eki ile birbirine karıştırılır. Tüm bağlaçlar sözcükten ayrı, tüm ekler ise sözcüğe bitişik yazılmalıdır. Bir çok kişi bağlaçları ve ekleri birbirine karıştırıp, ekleri ayrı, bağlaçları bitişik yazıyor.
“De”, “Da” eki, bulundurma, sahip olma anlamındadır.
“Kitabın bende”, “Tuğçe’ler dün gece bendeydi”, “Cüzdanım sende mi?” gibi cümlelerde “de” sahiplik barındırır. Bu yüzden bitişik yazılmalıdır.
“De”, “Da” bağlacı ise, dahi(L) anlamındadır.
“Oraya ben de gideceğim”, “Ben de seni seviyorum”, “Sen de verecek misin?” gibi cümlelerde “De”ler, birer bağlaçtır ve ayrı yazılmalıdır.
Aslında kural basit olsa da, karıştıranlar için de pratik bir yöntem vardır.
“De” veya “Da”yı cümleden silip okuyun. Eğer geriye tamamen anlamsız bir cümle kalıyorsa, o bir ektir ve bitişik yazılır. Eğer esas anlamını yitirse (yitirebilse) de; geriye anlamlı bir cümle kalıyorsa, bu bağlaçtır ve ayrı yazılır.
“Kalemim sende mi?” (ek)
“Ben de geliyorum” (Bağlaç)
Önemlidir, çünkü “Sende” ile “Sen de”nin, “Oda” ile “O da”nın büyük farkı vardır.
—
Bağlaçlarımız, “De”, “Da”, “Ve”, “Veya”, “Ki”, “Ya da”…
(“Ya da” ayrı yazılır.)
2) Soru Ekleri
Soru ekimiz “Mi”dir. Ünlü uyumuna göre “Mı”, “Mu”, “Mü” olabilir. Ayrıca sonuna bir iyelik eki gelirse; “Misin”, “Musun”, “Müsün”, “Mısın” olabilir.
Soru ekleri, sözcükten ayrı yazılmalıdır.
“Yemeğini yedin mi?”, “Sen de gelecek misin?”, “Oradakileri tanıyor musun?”
Evet, hepsi bu kadar..
3) Şey
“Şey” başlı başına bir sözcüktür. Ve her zaman ayrı yazılmalıdır.
Asla “Birşey” veya “Bişey” olmamalı, “Bir şey” olmalıdır.
4) Birleşik İsimler
Eğer iki sözcüğün okunuşundan yeni bir anlam veya isim oluşuyorsa, bu bir birleşik isimdir. Ayrı yazılmamalıdır. En sık ayrı yazma hatasına düştüğümüz birleşik isim, “Hiçbir”dir. Evet, “Hiçbir” ayrı yazılmaz. Yazılırsa birbiri ile alakasız bu iki sözcük bir anlam ifade etmez.
Diğer bir örnek de “Kargaburun”dur.
5) “D” Değil, “T”
“Yapdım”, “Gitdim” gibi sözlerde “d”ler, “t” olarak yazılmalıdır.
İnsanları yazım hatasına iten şey, konuştukları gibi yazmalarıyken, bu hatayı nasıl yaptıklarını hiç anlamıyorum.
6) Noktalama
Aslında bir sürü noktalama işaretimiz var ve hepsinin birden çok kullanım alanı var. Duruma göre de anlamı değişebiliyor. Ben sadece bir-ikisine kabaca değineceğim. Tamamını merak ederseniz şu PDF dosyasını indirin: http://www.aof.edu.tr/kitap/IOLTP/2272/unite11.pdf
Noktalama işaretleri, okumayı kolaylaştırır. İnsanlara nerde durmaları gerektiğini belirtir, vurguları belirler, duyguları pekiştirir, okuyucunun daha iyi anlamasını sağlar ve okuyucunun yorulmasını engeller.
a) Nokta ( . )
Farklı bir işaret gerektirmedikçe, her cümlenizin sonuna koymanız gereken noktalama işaretidir. Kullanmazsanız, cümleler birbirine girer.
b) Soru İşareti ( ? )
Soru sorulan her cümlenin sonuna koymalısınız. Soru işareti, mutlaka cümlenin sonuna konur, soru ekinin ardına değil.
Örnek: “Bir şey mi diyecektin yoksa bana mı öyle geldi?”
c) Virgül ( , )
1- Sıralı cümlelerin arasına konur.
Örnek: “Masadan kalktı, sofrayı topladı, bulaşıkları yıkadı ve televizyonunun karşısına geçti.”
2- Cümlede bir durumun vurgulanmasını istiyorsak (sonrasında) virgül kullanırız.
Örnek: “Onlar yemeklerini yerken, ben de popomu kaşıyordum.”
3- Sıralı sıfatların arasında kullanılır..
Örnek: “Sarı, parlak, uzun bir adamdı.”
“Revize etmek” :)
Evet, nedir sorun?
-Ben evdeyim.
-Bende burda de ayrımi bitisikmi
Ayrı
Yazınızı okurken kahkaha attım.
“Birçok” bitişik yazılır iki defa ayrı yazmışsınız. “Tuğçe’ler” diye çokluk ekini isimden ayırmışsınız. “Tuğçeler” doğrusu.
Daha aiz imlaya hâkim değilken Başkalarına ders vermeye çalışmak haddinize değil. 3. Sınıfta öğrenilen kuralları bilmiyorsunuz daha acınası.
Keşke kahkaha atmak yerine daha nazikçe uyarsaydın Irmak. Yazıyı 2009’da yayına alıp 2 yıl öncesinde başka bir kaynakta yayınladığımı belirtmişim. Aradan 10 yıldan çok zaman geçmiş. Elbetteki geçen zamanda daha çok sözlük okudum, daha çok dil tartışmasına girdim, daha çok kaynaktan araştırma yaptım; neticesinde daha çok şey öğrendim. Öğrenmeye de devam ediyorum.
Daha yakın tarihli yazılarıma gözatarsan artık çok daha doğru yazdığımı görebilirsin. Yazmayı seven bir iletişimci olarak dili doğru kullanmayı her zaman (önemini keşfettikten sonra) önemsedim ve herkese neden önemli olduğunu anlatmaya çalıştım.
Yazının başlarında da “Eğer varsa benim hatalarımı düzeltebilirsiniz. ” cümlesiyle size düzeltmeniz için açık kapı bıraktım zaten. Bir birimizin eksik ve yanlışlarıyla eğlenmek yerine onları düzeltmek için uyarmayı denersek çok daha başarılı olabiliriz.
Bu yazıdaki hatalarımı da ilk fırsatta düzeleceğim. Niyetim yeterince zaman ayırıp bu konuda güncel bir yazı hazırlamak.
Yararlı bilgi görünce hemen hata arama lüksünde olur bazı insanlar, ben de sana aynısını yapayım:
‘aiz’ değil, ‘siz’ olmalı; ‘Başkalarına’ ve ‘Sınıfta’ kelimesinde baş harfler küçük olmalı; ‘daha’ kelimesinden sonra virgül konulmalı. En önemlisi, soyadının baş harfi büyük olmalı, hatta TÜRK kelimesinin hepsini de büyük harfle yazsan kimse imla hatası olarak bakmaz.
Merhaba konu hala güncel mi? Güncelse kendime gönüllü editör arıyorum. Wattpad yazarıyım yardımcı olmak isteyen vardır belki :-D
Konu hala güncel mi ne demek? Dilin kuralları değişmedi.Bu yazıyı referans alarak kendi hatalarını düzeltebilirsin. Kötü kötü yazıp editör düzeltmesiyle “yazar” olamazsın.