N8’e Başlarken yazımda, donanımla çok da ilgilenmediğimi söylemiştim. Bu donanımı tamamen es geçeceğim anlamına da gelmiyor. Hatta itiraf edeyim, atlamamam gereken detaylar da buldum. Bu sebeple uzun bir yazı yazacak gibiyim. CPU, Megapiksel, RAM, bağlantı yolları, yazılı olan şarj süresi vb. detayları etraflıca zaten ufak bir aramayla bulabilirsiniz. Bu yüzden bazılarından sözetsem de burada listelemeyeceğim. Hazır bir listeyi Nokia’nın web sitesinde bulabilirsiniz.
Nokia N8’in getirdiği en dikkat çekici yenilik (ya da benim en çok dikkatimi çeken) bağlantı noktaları. Cihazın standart USB çıkışı ile birlikte, bir de USB giriş özelliği var. Bir diğer bağlantı noktası ise HDMI çıkışı. Zamanımın bir kısmını da bu bağlantı noktalarına ayırdım.
HDMI Çıkışı sayesinde, LCD televizyon, HDMI desteği olan bilgisayar monitörleri gibi araçlara görüntü ve sesi (N8 Dolby Digital ses veriyor) yüksek kalitede aktarmak mümkün. N8, HDMI çıkışı ile 720p çözünürlüğe kadar görüntü aktarabiliyor. Bu opsyonun en keyifli olduğu alanın kesinlikle oyunlar olduğunu düşünüyorum. Ben uzun süre Need for Speed Shift HD ile elimde telefon, televizyon karşısında vakit geçirdim.
Ancak elinizdeki içerik yüksek çözünürlükte olmadığı sürece bu seçeneği verimli kullanmak çok da mümkün değil. NFS Shift, N8 (Symbian 3) için bulabildiğim tek HD uygulama oldu. Buna rağmen 720p çözünürlük sunmadığı için televizyonda pixelleşmeleri görmek kaçınılmaz oldu. Yüksek çözünürlükte fotoğraflar ve telefonla birlikte gelen 720p örnek videoları da sorunsuz televizyona taşıyabildim. Kendi bilgisayarımdan aktardığım 720p .mkv dosyasını ise telefon takılmadan oynatacak gücü bulamadığı için televizyona aktarmayı da denemedim.
USB girişi ise benim için enteresan bir deneyim oldu. Bu girişe Sabit disk, flaş bellek, kart okuyucu, başka bir telefon, mp3 player gibi pek çok çihazı bağlamanız mümkün. Benim bu konuda ilk aşamada depolama cihazlarıyla 3 farklı denemem oldu. İlk olarak 1TB kapasiteli harici sabit diskimi bağladım. Telefon diski görmesine rağmen içeriğine ulaşmama izin vermedi. Bunun sebebi öğrenebildiğim kadarıyla NTFS formatını kullanmış. Daha sonra bir mp3 player ve bir flaş bellek bağlladım. Her ikisinde de içindeki dosyalara eriştim. Müzik çaldım, video izledim, fotoğraflara baktım ve hatta bir Power Point sunumu izledim.
Bu iki özelliği bilgisayar, televizyon gibi cihazların olduğu ortamlarda kullanmak kulağı tersten tutmak gibi görünse de, yetenekleri kısıtlı bir medya oynatıcı ve oyun konsolunu yanımızda taşımak pek çok durumda işlevsel olabilir. Ben dahili 16GB kapasitesi olan (kart ile +32 oluyor) N8’e sabit disk bağlamanın çok da ihtiyaci olacağını sanmıyorum. Telefona farklı cihazların bağlandığı bir video’yu şuradan izleyebilirsiniz.
N8’e Bluetooth’lu bir klavye ve fare de bağlamak mümkün. Ben elimde BT klavye ve fare olmadığı için, radyo frekansı ile (RF) çalışan klavye ve fare setini bağlamayı denedim. Alıcıyı Nokia N8’in USB girişine bağladığım andan itibaren sorgusuz sualsiz kullanabildim. Menüleri fare ile tıklayarak açtım, kaydırma tekerleği (scroll) ile uygulamalar arası gezdim ve fareyi kullanarak Angry Birds oynadım. Farenin oldukça yavaş hareket etmesi önemli bir handikap oldu. Tabii dokunmatik ekranlı bir cep telefonunda fare kullanmak ne kadar akıl kârı olur onu da bilmiyorum. Bu gelişmeler ev içindeki tüm cihazların uyumu konusunda beni sevindiriyor. Klavyeyi ise yaşadığım özel karakter problemi (İngilizce Q gibi çalıştı) harici hiçbir sorun yaşamadan kullandım. Telefona elimi bile sürmeden, klavye ve fare ile SMS de göndermiş oldum.
Nokia’nın N8 modeli, her iki giriş/çıkış için de mini tiplerini kullanıyor. Yani cihaz üzerinde bir mini USB ve bir mini HDMI çıkışı var. Her ikisi içinde kutu içerisine dönüştürücü kablo (mini usb’den usb’ye ve mini hdmi’dan hdmi’ya) çıkıyor. USB çıkışıyla girişi farklı değil. Telefonu bilgisayarınıza bağlandığınız USB çıkışına, diğer tüm USB cihazları giriş olarak kullanabiliyorsunuz. Şu an sınırlarını da gerçekten merak ediyorum.
Bitirirken; “donanımla ilgilenmiyorum” derken N8’in beni cezbeden donanımsal yeniliklerle gelmesi gözümde artı puan kazandırdı. Yazılım ile uyumluluk ve bunların ne kadarının ihtiyaç olduğu konusunda ise hala sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. Ben yazmaya ve incelemeye devam edeceğim. Bekleyin canlarım…
Hadi bakalım merakla bekliyorum diğer inceleme yazını :)
Merhaba, ben de bu gün aldım N8, en çok kamerası için aldım ama telefondan gördüğüm kadarıyla hiç iyi görünmüyor, şu ana kadar bilgisayara da bağlanmayı başaramadım, bu ara kablolarla mümkün görünmüyor. Sizin yazıyı okudum ama yine de çözemedim bir türlü. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Gönlünüzce olsun.
Bende bir N8 kullanıcısıyim. Gerçekten herşeyiyle çok mükemmel bir telefon. Sizde bunları nasıl yapmadınız gerçekten merak konusu. Derseniz ben size yardımcı olurum. Bana ulaşmak istiyorsanız buradan mesaj atabilirsiniz. Gönülden sevgilerle