404 - Sayfa Bulunamadı!

Türkiye’deki PayPal Yasağı Bize Zarar Veriyor

PayPal Türkiye’de çok uzun zamandır yok. Kağıt üstünde olup bitene bakacak olursak PayPal Türkiye’deki kanunlara uymadığı için bir çekilme kararı aldı. Bana sorarsanız PayPal Türkiye’de yasaklı. Neden böyle düşündüğünü de söyleyeceğim ama bu yazının esas konusu PayPal’ın ne kadar önemli olduğu ve yokluğunun bize kaybettirdikleri.

PayPal; içerisinde para tutup alışveriş yapabileceğiniz, uluslararası, dijital bir cüzdan hizmeti. Varlığı mevcut koşullarda çok önemli. Bunun da nedenini anlatacağım. PayPal 200’den fazla ülke/bölgede hizmet veriyor. Bu ülkeler arasında 2016 yılına kadar Türkiye’de de Türkçe olarak hizmet veriyordu. 2016 yılında bir takım kanun değişiklikleri oldu. Bu gibi bir hizmeti verebilmek için sunucuların Türkiye’de tutulması gibi zorlayıcı şartlar ortaya çıktı.

PayPal da bu süreçte yapabileceklerini yaptı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)’na da lisans başvurusu yaptı fakat BDDK başvuruyu reddedince Türkiye’den çekilme kararı aldılar.

Şüphesiz PayPal BDDK’nın istediği tüm şartları yerine getirmedi. Komplo teoriciliği yapmayalım ama bir takım lobi faaliyetleri de dönmüş olmalı. Günün sonunda, hiç bu süreçlerle gündeme gelmeyen benzeri sistemler Türkiye’de rahatça faaliyet gösterebiliyorsa ve PayPal 200’den fazla ülke/bölgede faaliyet gösterebiliyorsa; ben bu durumu PayPal’ın Türkiye’de yasaklanması olarak degerlendiririm. Devamını oku →

Ağustos 31 / 2020
Yazar Simto ALEV
Kategori Yorumsal
Yorumlar 3 Yorum

Peak Games 1.8 Milyar Dolara Zynga’ya Satıldı. Peki Bu Bir Başarı Mı?

Geçtiğimiz haftanın en büyük teknoloji gündemlerinden biri Zynga’nın, yerli oyun şirketi Peak Games’i 1.8 milyar dolara satın almasıydı. Bunun değerini bilenler Peak Games’i tebrik ederken, hiçbir şey anlamadan, yerli yersiz eleştirenler ya da olmadık hayallerle hırdavat dükkanını kapatıp oyun şirketi kurmayı düşünenler de oldu. Ben Peak Games’in bu satışını ve gelen tuhaf yorumları referans alıp bir şeyler anlatmaya çalışacağım. Esas konumuz Peak Games’i Zynga’nın satın alması değil.

Bu girişimciler aileden zengin diye mi başarılı oluyor?

Bu sık gördüğüm yorumlardan biri. Peki gerçekten öyle mi? Doğrusu ben pek çok girişimcinin ailesini, önceki maddi durumunu bilmiyorum. Yine de önceden bir zenginlikleri olduğu varsayımı ile yazacağım. Para, mutlaka bir şeyleri hızlandırmaya, kolaylaştırmaya yardımcı oluyordur. Bunu inkar edemeyiz. Ancak iyi bir fikriniz, vizyonunuz, cesaretiniz yoksa asla milyar dolarlara satılacak bir şirketiniz olamaz. Devamını oku →

Haziran 07 / 2020
Yazar Simto ALEV
Kategori Yorumsal
Yorumlar 1 Yorum

Chekhov’un Martı’sı Günümüze Uçmuş

Fotoğraf: Emre Mollaoğlu

Pürtelaş Tiyatro’nun sahnelediği, Anton Chekhov’un ünlü oyunu Martı ilk kez Kasım 2017’de İKSV’nin düzenlediği İstanbul Tiyatro Festivali’nde seyirci karşısına çıktı. Ben de ilk izleyenlerden biri olmanın peşine düşsem de; biletleri neredeyse satışa çıkmadan tükenen Martı’yı ancak 2 hafta kadar önce (Mart 2018) izleyebildim. Bilet bulabilmek ve alabilmek için çok bekledim ama buna değdi.

Oyundan sonra, doktoru oynayan Serdar Orçin’le kısa bir sohbet etme şansı buldum. Oyun hakkında fikrimi sordu. Beğenimi ifade ettikten sonra şaşırdığımı dile getirdim. “Ben çok daha sıkıcı bir şey bekliyordum. Çok iyi olmuş” dedim. Hayır; “sıkıcı” derken kötü bir oyundan değil, biçimsellikten bahsediyorum. Chekhov’un metninde kasvetli bir dünya, puslu bir hava, bitmeyen geceler, dümdüz bir tansiyon grafiği var. En azından benim algıladığım bu. Serdar Biliş’in yönettiği Martı’da ise tüm Checkhov algısını tepetaklak eden bir dünya kurulmuş. Devamını oku →

Mart 24 / 2018
Yazar Simto ALEV
Kategori Tiyatro, Yorumsal
Yorumlar 3 Yorum

Sarı Öfke Taksiler ve Uber Savaşları

Uber ve Taksi fotoğrafı içerek "uber vs taksi" yazan bir resim.

Uber’in varlığı bütün dünyada taksicilerin canını sıkıyor. Bunun Türkiye’deki yansıması ise can sıkıntısının ötesine geçip bir taksici öfkesine dönüştü: Sarı Öfke! Son günlerde bu öfke kendini şiddet olaylarıyla gösterir oldu. Gündeme art arda düşen Uber şoförlerine saldıran taksici haberleri de yoğun tartışmalara neden oluyor. Kimisi Uber’i suçlayıp taksicileri desteklerken kimisi de Uber’den vazgeçemiyor. Peki bu mücadelede haklı olan kim?

Haklı olan tabii ki müşteri. “Müşteri her zaman haklıdır” gibi bir şey demiyorum. Müşteri neyi seçiyorsa, orada müşteriye bir fayda vardır.  Uber, temelde taksicilerle aynı hizmeti veren bir alternatif olarak piyasaya girdi. Taksicilerin öfkelenmesine, Uber’den şikayet etmesine neden olacak kadar çok sayıda müşteri de Uber’i, sarı taksilere tercih etti. O halde taksiciler kendilrine şu soruyu sormalı: Biz neyi yanlış yaptık? Ya da herkesin bildiği cevapları bir de ben yazıya dökeyim en iyisi. Devamını oku →

Mart 13 / 2018
Yazar Simto ALEV
Kategori Yorumsal
Yorumlar 5 Yorum

Bitcoin, Ether, IOTA, Blockchain Üzerine Birkaç Not

Bitcoin’in değeri bundan 6-7 yıl önce 1 doların altındaydı. Bundan 3-4 ay önce ise 2400 dolara kadar yükseldi. Sonra hızla bir Bitcoin’in değeri 5.000, 10.000, 15.000. Bugün ise 17.000 dolara yakın. Hal böyle olunca; son zamanlarda bilen, bilmeyen herkes Bitcoin konuşur oldu. Kimisi kısa yoldan köşeyi dönme derdinde, kimisi ise hevesle çökmesini bekliyor. Fakat görüyorum ki Bitcoin alan da, almayan yorumlayan da; birçok kimse ne konuştuğunu bilmiyor.

Bu yazıyı ilk başta Facebook’ta yazmaya başladım. Sonra baktım uzayacak, birkaç aydır bir şey yazmadığım bloguma taşıyayım da daha çok kişiye ulaşsın dedim. Yine de beklentinizi yüksek tutmayın. Bu yazı size para kazandırmayacağı gibi, bir şeyler öğretmekten çok yol gösterici olacak. Devamını oku →

Aralık 15 / 2017
Yazar Simto ALEV
Kategori Diğer, İşe Yarar
Yorumlar 4 Yorum

Beşiktaş JK Müzesi’ni Ziyaret Ettim

Beşiktaş JK Müzesi

Aslında neredeyse 3 hafta oldu Beşiktaş JK Müzesi’ni gezeli. Araya giren bayram, iş-güç ve insanı eriten sıcaklar nedeniyle oturup da yazmaya fırsat bulamadım. Şimdi hafif bir esinti hissederken yazmaya başladım.

Ziyaretimden birkaç gün evvel, Cansu Karamustafa’nın “Beşiktaş JK Müzesi %100 engelsiz bir müze olmayı amaçlıyor” cümlesiyle başlayan davet mail’ini aldım. Beni de hem müzeyi gezmem, hem de bu konuda sohbet etmek için çağırıyordu. Bu sebeple ilk kez “engellilere uygun” olduğu iddiasıyla gelen bir müzeyi gezmiş etmiş oldum. Anlatacağım ama önce terimi silmem lazım. Devamını oku →

Temmuz 03 / 2017
Yazar Simto ALEV
Kategori Benden.., Engelliyim
Yorumlar 2 Yorum

Sorry, but the page you are looking for is no longer here. Please use the navigations or the search to find what what you are looking for.