Blogumun istatistiklerine Google Analytics üzerinden baktığım zaman, bazı yazıların yalnızca 00:00:00 dakika okunmuş olduğunu görüyorum. Bir şekilde siteye girip anında çıksa dahi 1 saniye yazması gerekiyordu. Ha keza istatistiklerde 00:00:01 gibi süreler de yok değil.  Bunun üzerine neden böyle olduğunu araştırmaya çalıştım. Mesele, Google’ın sitede geçirilen süreyi ölçüm biçimi ile ilgiliymiş.

Analytics kodunuzun yerleştirildiği web sitenizde -veya blogunuzda- bir sayfa ziyaret edildiği zaman sayaç işlemeye başlıyor. Ne zamanki ziyaretçi 2. bir sayfaya geçiş yapıyor, önceki sayfada kalınan süre kaydediliyor ve yeni ziyaret edilen sayfa için süre işlemeye devam ediyor. Ziyaretçi sayfada 1 saniye de kalsa, 10 dakikada kalsa son ziyaret edilen sayfada geçirilen süre 00:00:00 olarak gözüküyor. Bu konuda İngilizce bir makaleye şuradan ulaşabilirsiniz.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) ise sitede kalmayan ziyaretçilerin oranını gösteriyor. Bu oran ne kadar ufaksa, ziyaretçilerin sitede o kadar fazla kaldığını (birden çok sayfa gezdiğini) gösterir. Bounce Rate hesabı için ufak bir formül de var:

br=(tv/te)

br: Bounce Rate. tv: Tek sayfa ile sınırlı kalan ziyaretlerin toplamı. te: Siteye yapılan toplam giriş sayısı.
Google Analytics haliyle tv sayısını 00:00:00 olan girişler olarak alıyor ve her ziyaretçi bir Bounce Rate payı bırakıyor. Bu noktada beni rahatsız eden şey, Bounce Rate’yi etkilese dahi, sayfada geçirilen süreyi görmek istemem. Çünkü başka sayfaya geçmese dahi bir yazımı 5 dakika okumuşsa, işine yaramış olabilir. Süre birkaç saniye ise demek ki içerik yetersizdir.

Ziyaretçinin siteden çıktığını gösteren birkaç madde var. Bunlar:
– Sayfada bir linke tıklayarak başka bir siteye gitmek. (gidilen link sizin bir subdomain’inizse dahi başka sitedir.)
– Back (geri) butonu ile siteden çıkmak.
– Açık pencere ya da tab’i kapatmak.
– Yeni bir URL yazarak siteden çıkmak.
– Session (oturum) süresinin dolması.

Bounce Rate hesaplanması, oranlara karşılık değerler ve daha düşük değerler elde etmek için yapılması gerekenlerle ilgili İngilizce bir grafik şurada ve Google yardımın Türkçe açıklaması burada görülebilir.